David Attenborough Building, Cambridge University

Project Brief

CLIENT

Cambridge University and Kier Construction

TYPE

Laboratory refurbishment and fit out

KEY LAB AREAS
  • Research laboratories
ABOUT THE NEW FACILITY

The updated David Attenborough building will still retain the lecture theatre and will extend the Museum area. The new Laboratory facilities will be located in the upper levels with the majority of space becoming home to the Cambridge Conservation Initiative (CCI).

The David Attenborough Building Cambridge University

The Arup building now recently renamed The David Attenborough Building was originally designed by RIBA Gold Medal winner Sir Philip Dowson of Arup Associates. Completed back in 1971 it divided critical opinion from outset.

The original building had a 500 seat lecture theatre and housed the Museum of Zoology. Departmental laboratory spaces were housed in the suspended ziggurat above. Offices were located within the two freestanding towers.

The updated David Attenborough building will still retain the lecture theatre and will extend the Museum area. The new Laboratory facilities will be located in the upper levels with the majority of space becoming home to the Cambridge Conservation Initiative (CCI). During the renovation of the building the primary aim was to make the building energy efficient and drastically reduce its carbon footprint.

InterFocus were appointed by Kier Construction to manufacture and install the new laboratory facilities within the building.

Client – University of Cambridge
Architects – Nicholas Hare Architects LLP
Sustainability Consultant – Buro Happold Ltd
Structural Engineers – AECOM
Services Engineers – Buro Happold Ltd
Quantity Surveyors – AECOM
Project Managers – AECOM
CDM Co-ordinator – AFP Construction Consultants
Contractor – Kier Construction